Skovård

Vårda dina skor så håller de längre


Nyckeln till att få sina skor att hålla längre är att ta hand om dem. Ibland kan det vara svårt att veta vilket material skorna är tillverkade av eller hur man skall rengöra en sko som är byggd av flera olika material men nu kan du slappna av, vi hjälper dig!


Skorna har oftast en lapp i dem med symbolerna nedan som visar vilket material skon är gjord av och även var materialet sitter på skon. När du vet vilket material din sko har så kan du lätt följa anvisningarna nedan på respektive material hur du skall rengöra, vårda och skydda just dina skor på bästa sätt.

Läder


Vet du skillnaden på en lädersko och skinnsko?Det är inte lätt men en tumregel är - Läder är oftast tjockare, och skinn är tunnare.


1.

Vid rengörning till läderskor använder du en skoborste för att borsta bort all smuts. Jobbiga fläckar tar du bort med en läderrengöringskräm.


2.

När det kommer till att vårda dina läderskor putsas du upp dem med skokräm i neutral eller rätt nyans. Skokräm på burk eller tub innehåller mycket färgpigment och gör lädret blankt samtidigt som det impregnerar, ger näring och återställer utseendet. Låt skokrämen torka in i 15 minuter. Borsta sedan in skokrämen i lädret. Polera med putsduk för djup glans.


3.

Skokräm impregnerar till viss del, men för än bättre skydd mot väta rekommenderas att använda fett eller impregneringsspray. Spray ger skorna en osynlig och extremt vattenavvisande yta. Enkelt att använda - bara spraya på och låt torka i 10 minuter. För extra skydd upprepa. Skor med undersula av läder tål inte vatten. Använd speciellt impregneringsmedel som skyddar lädersulan.

Nubuck & Mocka


Tumregel för Nubuck och mocka. Mocka är ruggat skinn där man tar bort ytskiktet på skinnet medan nubuck är slipat skinn


1.

Mocka- och nubuckskor är lite känsligare. Här använder du specialprodukter som slipkloss och speciellt framtagna rengöringsmedel. Slipa extra på fläckar, saltränder och blanka partier. Borsta sedan bort sliprester från skon med en skoborste. Ta för vana att alltid se över dina moacka/nunuck skor efter du använt dem och ge dem lite vardagskärlek så slipper fläckar sätta sig.


2.

För att vårda dina skor används specialkräm som återställer och impregnerar. Låt krämen torka in i 10 minuter. Rugga därefter upp ytan med mockaborste


3.

För att skydda dina skor använder du impregneringsspray. Därefter skall skorna torka och du avslutar med att borsta upp den ruggiga ytan med mockaborste. Upprepa för extra bra resultat, låt torka i 10 minuter emellan.

Textil


Kolla gärna materialmarkeringarna i din sko för att se över om det finns andra material i skon tex skinn för att behandla skon på rätt sättt.


1.

Borsta bort smuts med en skoborste och använd rengöringsschampo när du vill få skorna riktigt rena. Maskintvätta ej.


2.

Vit sula på sneakers vårdas bäst med en heltäckande och flytande skokräm med vitt färgpigment.


3.

Textilskor sprayas med ett tunt och jämnt lager impregneringsspray för att skydda både mot smuts och väta. Låt torka i 10 minuter och upprepa för extra bra resultat.

Före & Efter skovård


Med enkel skovård får du skorna att hålla längre och se snyggare ut.

Extra tips för att dina skor skall hålla längre


När du har rengjort, vårdat och skyddat utsidan av skon är det dags att jobba med insidan. Här får du några gångbara råd!

1.

Ett par fötter svettas upp till 20 ml varje dag. Byt därför skor ofta och låt både fötterna och skorna vila och andas.


2.

Iläggssulor ger inte bara bättre komfort och passform, de absorberar dessutom fukten vilket gör att fötterna och skorna mår betydligt bättre. Byt sulorna med jämna mellanrum. Du håller skorna och fötterna väldoftande med hjälp av antiluktsprayer eller deosulor – lika självklart som vanlig deodorant!


3.

Tänk också på att om du använder skohorn, skoblock och stövelstöd så bevarar du formen på skor och stövlar och de får ett längre liv. Lycka till!

Öppettider


Ni är varmt välkomna in till oss på Sjöqvist Skomakeri på  Oxtorgsgatan 19 i Jönköping.


Måndag, Onsdag & Torsdag 10:00 - 17:00

Tisdag & Fredag  08:00 - 14:00

Lördag 09:00 - 12:00